Magunkról

Az Ormánsági Kultúrmisszióról

Az Ormánság az Európai Unió egyik legszegényebb térsége. Néhány évvel ezelőtt férjemmel kultúrmisszióba fogtunk, hogy az itt élő gyerekekhez olyan minőségi kultúrális programokat vigyünk el, amikre nem lenne lehetőségük eljutni. Egyben színvonalas eseményeinkkel próbáljuk felhívni a figyelmet ennek a kevésbé ismert régiónak természeti és történelmi értékeire. Ezen kívül adományokat gyűjtünk (élelmiszer, ruha, játék, gyerekruha, cipő), amiket a helyi szociális munkásokkal és polgármesterekkel együttműködve eljuttatunk a rászoruló családoknak, intézményeknek. Közösségfejlesztéssel is foglalkozunk a térségben. Egy ideje formálódik körülöttünk egy csapat, így március óta egyesületként működünk. Csatlakozzatok Ti is! Adománnyal, önkéntes munkával, jó ötletekkel! Várunk szeretettel!

Templom
Fa és házak
Ház mellett fa

Történetünk

Hogy is kezdődött?

Keresztelő a nagycsányi templomban

Férjem, aki az Ormánsánságból származik építészként részt vett egy templommentő projektben, ami öt ormánsági református templomot érintett. Beleszeretett ezekbe a templomokba, olyannyira, hogy első kisfiunkat a nagycsányi templomban kereszteltük 2016. nyarán. Az esemény után azt éreztük, hogy jó lenne életet vinni ebbe az elhagyatott kis templomba, és legalább egy évben egyszer advent idején összegyűjteni itt a helyi közösséget, pécsi barátainkat, vajszlói ismerőseinket. Így szerveztük meg első évben zenész és színész barátaink koncertjét. Következő évben meghívtuk egy családi zenekar adventi műsorát, amit közösségi finanszírozásból tudtunk kifizetni. És azóta minden évben hívunk egy előadást vagy koncertet a Ti segítségetekkel!

Szaporca

Szaporcai Cifraház

Aztán megszületett második kisfiunk, akit a szaporcai templomban kereszteltünk 2018. nyarán. És ezzel megszületett az ötlet, hogy milyen jó lenne egy nyári eseményt is összehozni. Helyszínnek a gyönyörű Szaporcai Cifraházat választottuk, és a Vidéken Jó Alapítvány csapatával fogtunk össze, hogy első nyáron egy marionettcirkusz előadást, második évben egy bábos gyerekkoncertet vigyünk el szintén közösségi finanszírozásból az ormánsági gyerekeknek és felnőtteknek.

Kiknek?

Megfogalmazódott bennünk az igény, hogy szeretnénk jobban megismerkedni a helyi közösségekkel. Ezért 2019. szeptemberében elkezdtük közösségfejlesztő programsorozatunkat a gilvánfai Csupaszív Óvodában. Eljutottunk számos közösségbe előadások, adománygyűjtések és különböző programok kapcsán. Keressük további kapcsolatok, együttműködések lehetőségét!

Csupaszív Óvoda Gilvánfán

Kikkel?

A Könyvtárbusszal 2019. decembere óta működünk együtt. Meghívtuk a Mikulást, szerveztünk papírszínházas előadást és meseolvasást.

Bogárdi Alíz meseóra

2020. márciusában a Forradalom és Szabadságharc kirobbanásának emlékére készítettünk egy papírszínházas előadást óvodásoknak és kisiskolásoknak. Ezzel megvalósult első saját produkciónk és első együttműködésünk a Keret Alkotó Csoporttal.

Herczeg Adrienn papírszínház

Mivel egyre több ember kapcsolódott be tevékenységeinkbe úgy döntöttünk, hogy 2020. tavaszától egyesületként folytatjuk munkánkat, ami nagyobb lehetőségeket nyit meg számunkra és szervezettebb kereteket biztosít munkánkhoz.

Házak
Fa folyóval
Pad és fa
Házak
Ház és fa
Bicikli
Templom
Pad és feldíszített fa
Kutya
Házak kerítéssel