Kulturális programok szervezése

Kulturális programok szervezése

Négy éve szervezünk az Ormánságba kulturális programokat közösségi finanszírozásból. Széles adományozó körünk általában egy-egy jelképes összeggel járul hozzá az esemény finanszírozásához, így tudunk advent idején és a nyári időszakban egy-egy báb vagy gyerekelőadást, vagy gyerekzenekar családi koncertjét meghívni az ország bármely pontjáról ezekre a mesés helyszínekre: az ormánsági falvak sokszor elhagyatott református templomaiba, illetve a helyi népi építészet kiemelkedő hagyatékaiba, a Vidéken Jó! Alapítvány által gondozott és fenntartott ingatlanokba.

Bábszínház
Fák

Közösségfejlesztés

Közösségfejlesztés gyermekeknek

2019. szeptemberében kezdtük el közösségfejlesztő programunkat a gilvánafai Csupaszív Óvodában, ahol önkénteseinkkel egy egyhetes tábort tartottunk. Drámajátékokat játszottunk a kicsikkel, amiket azóta is játszanak az óvónénikkel, és olyan tárgyakat készítettünk az anyukák és az óvónénik, dadusok segítségével, amik szerethetőbbé, rendezettebbé tették környezetüket (fogmosó pohár, törölköző, zsák). Bogárdi Alíz egy meseórával örvendeztette meg az ovisokat. Ennek élményeit egy közös szalagképfestéssel örökítettük meg. Advent idején tértünk vissza ajándékkészítő kézműveskedéssel. Sajnos tavaszi és nyári programjainkat le kellett mondanunk a vírushelyzetre való tekintettek. 2020. szeptemberében az óvoda udvarában dolgoztunk a Vidéken Jó! Alapítvány, helyi közmunkások, és önkénteseink segítségével. Megújult a homokozó, épült egy komposztáló és született egy kis közösségi kert.

Kakas
Templom

Együttműködések

Könyvtárbusz

Könyvtárbusz

A Könyvtárbusszal 2019. decembere óta működünk együtt, mikor is közösen hívtuk meg a Mikulást, hogy egy hétig járja Csobán Lacival az aprófalvakat, és amíg ő álruhában kirándult, megengedte, hogy Laci körbe vezesse a gyerekeket a buszban kialakított szálláshelyén.  Köszönjük a pécsi anyukáknak és gyerekeknek, akik részt vettek adventi mézeskalácssütő eseményünkön, aminek gyümölcseivel megkínálhattuk a tárlat apró látogatóit!
“Fényesebb a láncnál a kard” elnevezésű papírszínházi játékunkat önkéntes színészeink játszották a Könyvtárbuszban az aprófalvak óvodásai, iskolásai számára.

Keret Alkotó Csoport

Keret Alkotó Csoport

2020. márciusában a Forradalom és Szabadságharc kirobbanásának emlékére a Keret Alkotó Csoport drámatanáraival készítettünk egy papírszínházas előadást óvodásoknak és kisiskolásoknak. A „Fényesebb a láncnál a kard” elnevezésű program egy ráhangoló beszélgetésből, egy képmutogató játékhoz hasonló pár perces papírszínházból, és feldolgozó drámajátékokból áll. A megvalósításban közreműködött 10 képzőművész, grafikus, bábtervező, egy író-rendező, két drámatanár, egy színész és két színészhallgató. Herczeg Adrienn színésznő nagylelkűen elvállalta, hogy pécsi óvodákban és iskolákban játssza-vezeti a programot. Ennek bevételéből többek között a karantén időszakában élelmiszer csomagokat tudtunk összeállítani a gilvánfai kisgyermekes családok számára. 48 családot sikerült ilyen módon megsegítenünk.

Házak
Feldíszített fák
Bicikli
Házak

Adományközvetítés

Adományközvetítés

Évek óta foglalkozunk tárgyi adományok (bútorok, háztartási gépek, ruhák, gyermekruhák, cipők, játékok, könyvek) és élelmiszeradományok közvetítésével a helyi szociális munkások, polgármesterek bevonásával. Örömmel fogadunk adományokat, és önkénteseket, akik segítenek számunkra az adományok rendszerezésében, átvételében, szállításában! Ha adományra lenne szükséged, keress bátran! adomany@kulturmisszio.hu

Fa és házak
Ház és fa